رییس جهاد دانشگاهی هرمزگان از کشاورزی با آب دریا و احیاء حیات در سواحل استان با کشت گیاه سالیکورنیا خبر داد.
کد خبر: ۹۱۷۳۵
تاریخ انتشار: ۱۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۵ 09 September 2015
به گزارش تابناک هرمزگان، سهیل دادخواه گفت: گیاه سالیکورنیا گیاهی‌است که در خاک غیر قابل کشاورزی و صحرا قابل کشت است و با آب شور دریا به همراه همه چیز قابل آبیاری است.
 
دادخواه اضافه کرد: سالیکورنیا گیاهی شورزی و آبدار و یکساله است که در باتلاق‌ها و مرداب‌های شور و حتی در کناره ساحل دریا  به راحتی به زندگی ادامه می دهد سالیکورنیا گیاهی شورزی و آبدار  و یکساله است که در باتلاق‌ها و مرداب‌های شور و حتی در کناره ساحل دریا  به راحتی به زندگی ادامه می دهد.
 
وی با بیان اینکه سالیکورنیا بومی کشورهای آمریکا و آسیای جنوبی است افزود: نام‌های متداول این گیاه glasswort, pickle weed, marshsamphire که البته این نام‌ها به معنای عام گیاه شوردوست است ولی معنی رازیانه آبی‌ شور دوست هم در دیکشنری دیده می شود. که این نام‌ها برای گونه‌های مختلف این گیاه به کار می رود.
 
دادخواه ایجاد اشتغال پایدار را از موارد استفاده از سالیکورنیا دانست و عنوان کرد: فراهم آمدن پتانسیل و مواد خام کافی جهت ایجاد کارخانه جات تولید کاغذ، توسعه کشاورزی، ایجاد تفرجگاه‌ها و توسعه مناطق توریستی استان و ایجاد و توسعه دامپروری های متنوع از فواید استفاده از این گیاه است.
 
وی همچنین تغییر مطلوب اکوسیستم منطقه را از دیگر فواید استفاده از سالیکورنیا عنوان کرد و گفت: تغییر اکوسیستم منطقه، مرغوب سازی خاک منطقه، تغییر رطوبت در منطقه، ایجاد فضای سبز، تجمع پرندگان مهاجر  و بومی و توسعه حیات وحش از فوایدی است که این گیاه در پی دارد هر چند رونق اقتصادی را نیز باید به دیگر فواید این گیاه افزود.
 
رییس جهاد دانشگاهی هرمزگان به اهداف پروژه کشت سالیکورنیا اشاره کرد و گفت: شناسائی کامل و جامع گونه های مختلف گیاه سالیکورنیا در استان و شرایط اقلیمی مناسب جهت رشد هرکدام از این گونه ها، شناسائی گونه بومی استان که مقدمه ای برای آزمایشات مختلف برای کشت و ترویج این گیاه خواهدبود.
 
 وی اضافه کرد: پایه ریزی پژوهش های مختلف توسط دانشگاه ها مراکز تحقیقاتی کشور و منطقه و حتی بخش خصوصی برای ایجاد صنایع وابسته و پیوسته به کشت و استخراج روغن از بذر آن و شناسائی و تفکیک مناطقی از استان که این گیاه در آنجا پراکندگی زیادی داشته و امکان توسعه کشت آن وجود دارد از اهداف این واحد دانشگاهی است.
 
وی با بیان اینکه شناسایی مقدماتی و بررسی مدارک و مستندات علمی توسعه سالیکورنیا در دنیا در فاز اول این طرح در استانبه طور جامع، کامل و دقیق مورد استخراج، شناسائی و بررسی قرار گرفته است، افزود: دراین زمینه می توان به بررسی انواع گونه‏ های هالوفیت (گیاهان شور پسند) شناخته شده دردنیا و هالوفیت‏های بومی ایران و استان هرمزگان، گونه‏‌های مختلف سالیکورنیا در جهانو ایران و شرایط سازگاری این گیاه، شرایط مناسب جهت پرورش گونه‏ های سالیکورنیا و فوادصنعتی، زراعی، غذائی و گردشکری هر کدام از این گونه‏ ها و دستاوردها و تجربیات کشورهای منطقه و جهان در پرورش و توسعه سالیکورنیا در زمین‏های غیر قابل کشت با استفاده ازآب دریا  و شرایط اقلیمی شامل آب، خاک، میزان بارش، موقعیت جغرافیایی و .... در استان هرمزگان اشاره کرد.
 
دادخواه جمع‌‏آوری و شناسائی‌گونه‌‏های موجود در استان، تهیه نقشه پراکنش آن‏ها در سواحل، بررسی سازگاری گونه‏ های مختلف سالیکورنیا با شرایط اقلیمی استان هرمزگان را فاز دوم این طرح دانست و افزود:درفاز سوم پروژه،جمع‏آوری گونه‏ های بومی (بذر و برگ) استان و مقایسه رشد آن‏ها با یکدیگر، ضرورت دارد که انواع بذرهای موجود را آنالیز، تا بتوان بهترین و مناسب‌‏ترین بذر راجهت کشت و توسعه انتخاب کرد بدیهی است که انتخاب بذر از نظر اقتصادی و بازدهی طرح از اهمیت زیادی برخوردار است.
 
وی افزود: درفاز چهارم پروژه، انتخاب محل کشت مناسب و آماده سازی آن برای کشت گونه و انجام تیمار خواری در مزرعه و ثبت اتفاقات بیولوژیک طی یکسال و کشت و پرورش گونه‏ های مناسب سالیکورنیا است.
 
رییس جهاد دانشگاهی هرمزگان خاطر نشان کرد: در این مرحله باید محل مناسبی (حدود یک هکتار زمین) در اختیار مجریان پروژه گذاشته شود کانال کشی جهت انتقال آب دریا به محل کشت انجام شود و فعالیت‏ های مدنظر کارشناسان جهت تیمار خواری و کشت گونه‏ ها انجام خواهد شد و اتفاقات بیولوژیک طی یکسال پیش بینی و ثبت خواهد شد. گونه ‏های انتخاب شده که بذر آن‏ها تهیه شده است کشت و پرورش داده خواهد شد.
 
دادخواه با اشاره به فاز پنجم این پروژه افزود: بررسی سازگاری گونه‏ های مختلف سالیکورنیا با شرایط اقلیمی استان هرمزگان در این مرحله سعی خواهد شد مناسب‏ترین گونه ‏ها که در شرایط اقلیمی مشابه استان رشد و پرورش کرده‏ اند، شناسائی شوند. همچنین در این مرحله یک مزرعه نمونه طراحی و راه اندازی می‏ شود.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار