خانه تاریخی حاج معین التجار بوشهری ملقب به پدر معنوی خلیج فارس به دلیل تعلل شورای شهر تهران در تصویب طرح خرید این خانه به مزایده گذاشته شد. چرا باید به همین راحتی خانه یکی از مفاخر استان بوشهر در شهر تهران به مزایده گذاشته شود؟
کد خبر: ۵۵۳۴۹
تاریخ انتشار: ۰۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۲ 30 June 2015

 تابناک بوشهر: آغاز قدرت يابي اقتصادي معين التجار به دوره ناصري باز ميگردد. وي فرزند حاج محمد رحيم دهدشتي است كه او نيز از طبقه تجار بوده است. محمد معين التجار با استفاده از دارايي عمه اش (كه شوهرش از تجار قدرتمند و متنفذ بوشهر بود) و هوش و ذكاوتي كه خود داشت به مرور زمان قدرتمند شد و سرمايه زيادي به دست آورد و در سايه تلاش و كوششي مستمر در سال 1325 قمري به مقام رييس التجار بوشهر رسيد. او اقتصاد جنوب ايران را به طور كامل در دست گرفت تا آنجا كه به سلطان اقتصاد جنوب ملقب شد. معين التجار با قدرت بالاي اقتصادي كه پيدا كرد و تجارت داخلي و خارجي جنوب ايران را در دست گرفت با هند و لندن رابطه تجاري برقرار ساخت.

معين التجار در دستگاه ناصرالدين شاه از قدرت و نفوذ زيادي برخوردار بود و از اين جايگاه توانست امتيازات زيادي بگيرد از جمله آنها امتياز كمپاني ناصري بود كه در سال 1307 قمري ناصرالدين شاه به او داد و وي را به ظاهر شريك در امتياز كشتيراني کارون كرد.

كمپاني ناصري به مرور زمان قدرتمند شد به طوري كه حدود سال 1330 قمري تعداد كشتي هاي آن به 18 فروند رسيد كه بين بوشهر و جده رفت و آمد مي كردند. با توجه به امتيازاتي كه معين التجار در دوره ناصري به دست آورد از چنان قدرت اقتصادي و سياسي برخوردار شد كه بر هيات دولت نفوذ كامل پيدا كرد. او مانند موسسات اعتباري اروپا در سده هاي 18 و 19 عمل پرداخت مقرري مرسوم وزرا و رجال بزرگ مملكتي را به كرات انجام مي داد.

معين التجار در دوره مشروطه كه از قدرت بالاي اقتصادي و سياسي برخوردار بود به تهران رفت و در آنجا اقامت گزيد. يكي از نشانه هاي قدرتمندي و نفوذ بالاي معين التجار در عصر مظفري اين بود كه همانند عهد ناصري دوباره توانست امتياز فروش خاك سرخ جزيره هرمز را از دست پادشاه بگيرد. پس از پيروزي انقلاب مشروطه و تشكيل مجلس، وي يكي از 10 نماينده تجار بود كه وارد مجلس اول (17 مهر ماه 1285ه. ش) شد و از چهره هاي متنفذ و شجاع مجلس به حساب آمد.

معين التجار در دوران جنگ جهاني اول و قيام مردم جنوب همانند درگيري هاي رييس علي دلواري با انگليسي ها از آزاديخواهان و مبارزان ضد استبداد و استعمار پشتيباني مي كرد و در تحولات سياسي اقتصادي حضور فعالي داشت.

معين التجار به دليل قدرت و نفوذ سياسي، اقتصادي بالايي كه پيدا كرده بود در نهادهاي اقتصادي و سياسي اواخر عهد قاجار يعني دوره احمد شاه نقش فعالي داشت. از جمله او ضامن برافراشته بودن پرچم ملي ايران در نقاط جنوبي محسوب مي شد و بابت جلوگيري از جايگزيني پرچم بيگانگان به جاي پرچم ملي ايران ساليانه مبلغي حدود صد تومان از جانب دولت اجاره دريافت مي كرد.

 مطالب فوق خلاصه ای از اهمیت شخصیت و تاثیر معین التجار بوشهری بر تاریخ بوشهر و خلیج فارس بود. خانه تاریخی حاج معین التجار بوشهری ملقب به پدر معنوی خلیج فارس به دلیل تعلل شورای شهر تهران در تصویب طرح خرید این خانه به مزایده گذاشته شد. چرا باید به همین راحتی خانه یکی از مفاخر استان بوشهر در شهر تهران به مزایده گذاشته شود؟ آیا این بی توجهی و بی ارزش خواندن میراث یک قوم نیست؟ مسولان استانی و نمایندگان مجلس استان هم گویا از این موضوع بی خبر هستند. تا کنون اقدام مناسبی از سوی مسولان بوشهری در این خصوص انجام نشده است.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا از کمیته مردم نهاد پیگیری حفاظت از خانه های تاریخی تهران، خانه حاج معین التجار بوشهری ملقب به پدر معنوی خلیج فارس در قلب خیابان لاله زار، کوچه بوشهری پلاک 7 قرار دارد که به دلیل خدمات فراوان این شخصیت تاریخی در زمینه خلیج فارس و حمایت از تولید داخلی به پدر معنوی خلیج همیشه فارس و پدر معنوی تولید ملی و حمایت از کار سرمایه ایرانی معروف است.
ناصرالدین شاه قاجار بین سال­های 1313 تا 1359 هجری قمری به علت لغو قرارداد تنباکو و پرداحت غرامت به کمپانی رژی و تهی بودن خزانه دولت، باغ لاله­زار را به 90هزار تومان می فروشد.
بخش غربی لاله زار را میرزا علی اصغرخان اتابک (صدراعظم وقت) خریداری و بخش شرقی را که امروز محدوده سعدی جنوبی و لاله­زار جنوبی است، نصیب معین التجار نامی می شود و عمارت هایی برای خود و فرزندانش در آن بنا می کند.
حاج محمدآقا بوشهری ملقب به معین­ التجار بوشهری و مشهور به حاج محمد دشتی، نماینده مردم بوشهر در دوره های اول و سوم مجلس شورای ملی، متولد 1238هجری شمسی در بوشهر بود که سال 1312 در تهران از دنیا می رود، وی رئیس التجار بوشهر، مدیر کمپانی ناصری؛ صاحب امتیاز کشتیرانی کارون، عضو حزب اعتدالیون، رئیس شورای عالی تجارت و نویسنده کتاب خلیج فارس بود.
خانه حاج معین التجار بوشهری در پنجمین همایش ملی شورای عالی سیاستگذاری ثبت آثار در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
همچنین اردیبهشت ماه1393 شورای اسلامی شهر تهران «یک فوریت طرح الزام شهرداری تهران» به تملک خانه تاریخی حاج معین التجار پدر معنوی خلیج فارس و نام گذاری آن به نام «خانه خلیج فارس» را مصوب کرد.
در رأی گیری برای این مصوبه، یک فوریت این طرح با 17 رأی به تصویب شورای شهر رسید و قرار شد، خانه تاریخی «معین التجار بوشهری» توسط شورای شهر تملک و با نام خانه «خلیج فارس» نامگذاری شود که متاسفانه تنها این طرح تصویب شده و تاکنون اقدامی در این زمینه انجام نشده است.
براساس این گزارش، مالکیت این خانه هم اکنون در دست بنیاد تعاون ناجا و یکی از شرکت های تابعه آن به نام «شرکت عمران و مسکن سازه پایدار قرن» است.
این شرکت اخیرا 21 ملک را در سراسر کشور به مزایده گذاشته که در ردیف 10 آن، نام خانه تاریخی حاج معین التجار بوشهری به چشم می خورد.
در آگهی این مزایده قید شده که تعدادی از اراضی مسکونی و تجاری به بالاترین قیمت پیشنهادی به فروش می رسد.
کارشناسان شرکت عمران و مسکن سازه پایدار قرن اعلام می کنند که به دلیل عجله در فروش این املاک، تنها به صورت نقدی اراضی خود را به فروش می رسانند و قیمت پایه این ملک(خانه معین التجار بوشهری) 15 میلیارد تومان اعلام می شود.
بنا بر اعلام این شرکت، خریداران در صورت خرید به صورت اقساط می توانند به مدیرعامل شرکت سازه پایدار پردیس کوه پایه نامه نگاری کرده تا در صورت موافقت، به صورت قسطی ملک مورد نظر را خریداری کنند.
همچنین کمیته مردم نهاد پیگیری حفاظت از خانه های تاریخی تهران اعلام کرده که در یکصد و شصت و یکمین جلسه شورای شهر تهران مصوبه خرید خانه بوشهری توسط شهرداری تهران رد شده است.
در این جلسه اعلام شده بود که میراث فرهنگی تاریخی بودن این خانه را نه تائید و نه رد کرده و شهرداری بودجه ای برای تملک این ملک ندارد و میراث فرهنگی و شهرداری تهران با همکاری بخش خصوصی این ملک را خریداری کند.
بر اساس این گزارش، این سخنان اعضای شورای شهر تهران در حالی مطرح شده که خانه معین التجار بوشهری ثبت ملی شده و شهرداری تهران بودجه 18میلیارد ریالی برای خرید و مرمت این بنا در قالب طرح انضباط شهری در نظر گرفته است.





منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار