کارشناس معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان، استان همدان به همراه تهران از نظر بروز مسمومیت‌ها دارویی در رده دوم قرار گرفته است.
کد خبر: ۳۹۲۲۹
تاریخ انتشار: ۰۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۳ 25 May 2015

کارشناس معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بر اساس آمار پزشکی قانونی در طول دهه 80 تا90 مرگ و میر ناشی از مسمویت‌های دارویی در همدان سیر صعودی دارد.

به گزارش ایسنا؛ دکتر "مجید حنیفه"اظهار کرد: بر اساس آمار پزشکی قانونی سالیانه 15 مرگ بر اثر مسمومیت دارویی در همدان رخ داده به طوریکه استان همدان به همراه تهران از نظر بروز مسمومیت‌ها دارویی در رده دوم قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه شایع‌ترین علت مسمومیت در جهان مصرف دارو بیش از مقادیر درمانی است، تصریح کرد: مصرف خودسرانه دارو بدون تجویز پزشک موجب مسمومیت دارویی می‌شود حتی ساده‌ترین داروها مانند استامینوفن و آسپرین نیز در صورتی که بیش از حد مجاز مصرف شود ایجاد مسمومیت خواهد کرد.

وی افزود: داروهای ضدافسردگی و آرام‌بخش بیشترین مسمومیت‌های دارویی را به خود اختصاص داده‌اند که داروهای روان‌گردان نیز جزو این دسته است.

این کارشناس دارویی گفت: تغییرات علائم حیاتی، کاهش یا افزایش تنفس و فشارخون، تغییرات بینایی، تنگی یا گشادی مردمک چشم، تاری دید، تغییرات پوستی، تاول‌ها و تعریق بیش از حد همگی از علائم ناشی از مسمومیت دارویی است.

دکتر حنیفه تصریح کرد: عمدتا بروز مسمومیت‌ها تعمدی است و مسمومیت‌های دارویی در خانم‌ها شایع‌تر بوده و بعد از آن نیز مصرف تصادفی داروها در کودکان و سالمندان موجب مسمویت دارویی شده است.

وی اظهار کرد: دامنه ایجاد مسمومیت داروها بایکدیگر متفاوت است به طوریکه برخی داروها پنجره درمانی وسیعی دارند و اگر دو تا سه برابر ظرفیت دارویی هم مصرف شود ممکن است مسمومیت پیش نیاید اما بعضی داروها پنجره درمانی باریکی دارند و با مصرف درصد کمی، بیشتر از مقدار تجویز شده فرد دچار مسمومیت می‌شود.

وی عنوان کرد: کودکان زیر پنج سال جزو پرخطرترین گروه سنی مسمومیت‌های دارویی هستند چراکه درک درستی از دارو و مصرف آن ندارند و در بیشتر موارد بر اثر تقلید از بزرگ‌ترهایشان دست به مصرف دارو می‌زنند.

دکتر حنیفه توصیه کرد: پدر و مادرها داروها را به ویژه داروهای خوش طعم را دور از دید و دسترس کودکان و در کمدهایی مجهز به قفل قرار دهند و داروهای خود را مقابل چشم کودکانشان مصرف نکنند همچنین در هنگام مراجعه سالمندان به پزشک، آن‌ها را همراهی کنند تا از دستور تجویز شده دارویی آگاه شوند و برای تسهیل مصرف داروهای سالمندان از جعبه تقسیم دارو استفاده کنند.

وی خاطرنشان کرد: در صورت ابتلا به مسمومیت دارویی فورا با شماره 1490 مرکز مشاوره مسمومیت دارویی و 115 مرکز فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

وی تاکید کرد: به کودکان بگویید که این دارو است و از گفتن کلماتی مانند آب‌نبات، خوراکی، شکلات و ... خودداری شود و بالعکس نیز کودکان را با آمپول و رفتن به دکتر تهدید نکنید، همواره منطقی رفتار کنید تا کودکانتان نیز درک درستی از دارو و بیماری داشته باشند.

این کارشناس دارویی گفت: آنتی‌بیوتیک‌ها، قرص‌های ضددرد و قطره‌های چشمی داروهایی هستند که آمار مصرف خودسرانه‌شان در ایران بسیار زیاد است.

دکتر حنیفه در پایان اظهار کرد: در هنگام بیماری مراقب سالمندان خود باشید تا از دُز تکراری دارو استفاده نکنند چراکه به علت تغییرات ساختاری و تغییراتی که در جذب و دفع سالمندان رخ می‌دهد مصرف خودسرانه داروها بسیار خطرناک است.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار